“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe verdeel je ouderdomspensioen na een scheiding?

16 sep, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1388 beoordelingen

Na een echtscheiding kun je ervoor kiezen om het ouderdomspensioen, dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, te verdelen. Je hebt twee mogelijkheden:

  1. Standaardverdeling
  2. Conversie.

Hieronder leggen we het verschil uit met twee voorbeelden en bespreken we de voor- en nadelen van beide manieren. Hopelijk helpt dit om een keuze te maken wat in jullie situatie het best passend is.

Standaardverdeling

Een manier voor de verdeling is de standaardverdeling van het ouderdomspensioen. We lichten dit toe met een voorbeeld.

Voorbeeld standaardverdeling

Joep en Ans gaan naar 20 jaar trouwen scheiden. Ans heeft tijdens het huwelijk ouderdomspensioen opgebouwd. Bij de scheiding kiezen ze voor een standaardverdeling van het pensioen. Dit betekent dat Joep recht heeft op de helft van het pensioen dat Ans tijdens hun huwelijk heeft opgebouwd. Joep krijgt dit bedrag pas uitbetaald als Ans met pensioen gaat. Als ze binnen twee jaar na de scheiding deze keuze aan het pensioenfonds doorgeven, zorgt het fonds ervoor dat Joep zijn deel rechtstreeks uitbetaald krijgt.

Voordelen en nadelen standaardverdeling:

Voordeel: Als Joep overlijdt, krijgt Ans haar volledige pensioen terug. In de standaardverdeling is de verdeling meestal 50-50, maar andere afspraken zijn ook mogelijk. Deze afspraken moeten wel vastgelegd worden in een convenant. Je hebt een advocaat nodig om dit juridisch te regelen. Wij brengen je graag in contact met een advocaat die dit voor je kan regelen.

Nadeel: Joep is afhankelijk van het in leven zijn van Ans. Als Ans overlijdt, stopt de uitbetaling aan Joep. Mocht Ans voor haar pensioen overlijden, dan krijgt Joep niets.

Conversie

Je kan het pensioen ook op een andere manier regelen; namelijk met conversie. We leggen ook deze optie uit aan de hand van een voorbeeld en bespreken de voor- en nadelen.

Voorbeeld conversie

Hans en Suzan zijn 15 jaar getrouwd en gaan scheiden. Hans heeft tijdens hun huwelijk als enige pensioen opgebouwd. Ze kiezen voor conversie, omdat Suzan niet afhankelijk wil zijn van Hans zijn leven voor haar pensioenuitkering.

Bij conversie wordt Suzan haar deel van het pensioen omgezet naar een eigen ouderdomspensioen, volledig op haar naam. Dit betekent dat Suzan haar pensioen ontvangt, ongeacht wat er met Hans gebeurt. Zelfs als Hans overlijdt, blijft Suzan haar pensioen behouden.

Voordelen en nadelen conversie:

Voordeel: Suzan is niet afhankelijk van het moment dat Hans met pensioen gaat; ze krijgt haar pensioen zodra zij zelf met pensioen gaat.

Nadeel: Als Suzan overlijdt, krijgt Arend zijn volledige pensioen niet terug, zoals dat wel zou gebeuren bij standaardverdeling.

Let op: Conversie is alleen mogelijk als beide partijen instemmen. Als één van de partners niet akkoord gaat, wordt automatisch gekozen voor standaardverdeling. Conversie kan een goede optie zijn, vooral als er een groot leeftijdsverschil is tussen de partners.

Hulp bij verdeling ouderdomspensioen

Mocht je hulp nodig hebben bij het maken van een keuze of bij het vastleggen van afspraken, staan onze advocaten klaar om je te begeleiden en al je vragen te beantwoorden. We begrijpen dat dit een lastige periode is, en helpen je graag om de beste oplossing te vinden. Vul ons contactformulier in en we helpen je direct naar de juiste oplossing.