“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kind erkennen of adopteren als meemoeder

18 sep, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1388 beoordelingen

Wellicht heb je de term regenboog gezin al wel eens voorbij zien komen. Een regenboog gezin is ieder gezin dat een andere samenstelling heeft dan 2 hetero ouders en hun kind. Hierbij kan je denken aan een gezin bestaande uit een kind met een alleenstaande, homo/ lesbo of transgender ouder. In deze blog gaan we in op de manieren waarop je als meemoeder juridisch ouder kan worden. Sinds 2014 kan je volgens de Wet lesbisch ouderschap op 4 manieren juridisch moeder worden:

  1. Door zelf het kind te baren;
  2. Als je getrouwd bent word je automatisch moeder van het kind als het tijdens het huwelijk wordt geboren;
  3. Door het kind te erkennen;
  4. Door het kind te adopteren.

In dit blogbericht gaan we in op erkenning en adoptie. Deze twee manieren van moeder worden hebben beide voor- en nadelen.

Erkenning van het kind

Erkenning betekent dat je het kind voor of na de geboorte officieel als jouw kind erkent. Je hebt hiervoor toestemming nodig van de moeder die het kind gebaard heeft. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met je partner, en de donor onbekend is, word je automatisch moeder. Een voordeel is dat erkenning eenvoudiger en goedkoper is dan adoptie. Een nadeel is dat niet elk land erkenning erkent bij regenbooggezinnen. Een ander nadeel is dat het kind de erkenning later ongedaan kan laten maken via de rechter. Ook kan de donorouder die een band heeft met het kind, via de rechter vervangende toestemming vragen. Daardoor wordt de donorouder juridisch ouder in plaats van de meemoeder.

2. Adoptie van het kind

Adoptie van een kind kan via een verzoek bij de rechtbank. Dit verzoek kan tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind. De adoptie wordt pas definitief na de geboorte van het kind. Een voordeel van adoptie is dat dit in het buitenland vaker geaccepteerd wordt dan erkenning. Ook kan adoptie niet zomaar ongedaan gemaakt worden, zelfs niet door de donor. Een nadeel is dat adoptie duur is en lang duurt.

Maak een weloverwogen keuze

Weeg de mogelijkheden goed af en vraag desnoods om advies bij een advocaat. Als je kiest voor erkenning, kun je later niet meer overstappen naar adoptie. Wanneer er een donor in het spel is, moet je zorgen voor een goede juridische overeenkomst.