“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Laat de ergernissen over je ex varen

19 aug, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Herken je dat: je bent uit elkaar en je ergert je opeens veel meer aan je ex dan toen wanneer jullie een relatie hadden? Dit komt vaak voor. Die ergernissen kunnen allerlei redenen hebben. Hij/zij gaat gewoon door met zijn leven, heeft nieuwe dates of je herkent diegene niet meer terug. Het is begrijpelijk dat het moeilijk is als iemand die je lang hebt gekend, opeens verandert. Je had misschien niet verwacht dat je ex dit soort dingen zou doen, zeker als jij het zelf anders zou aanpakken. Veel ergernissen komen voort uit frustratie. In sommige gevallen kan een ex niets meer goed doen. De manier waarop diegene praat, loopt of kijkt leidt al tot frustratie. Pas hier wel mee op. Want het kan de hele situatie verergeren. En jullie moeten er nog wel samen zijn voor de kinderen.

Zelfvertrouwen na de scheiding

Na een scheiding kan je zelfvertrouwen een deuk oplopen. Het is normaal om je minder zeker te voelen. Wanneer je gevoel van eigenwaarde is aangetast, kan het verleidelijk zijn om je rotgevoel weg te drukken of afleiding te zoeken, bijvoorbeeld door veel te drinken, roken, of nieuwe relaties aan te gaan. Anderen komen in een boze fase waarin ze alles op de ex afreageren. Probeer jezelf dan ook ten alle tijde een spiegel voor te houden. Is jouw reactie reëel?

Geef jezelf de tijd. Probeer je te concentreren op jouw nieuwe leven. Zorg dat je dit in goede banen leidt. Concentreer je vooral niet teveel op het nieuwe leven van jouw ex. Dat gaat enkel voor meer ergernissen zorgen. Ergernissen die je juist wil zien te voorkomen.

Tips om je ergernissen los te laten

Wij geven je enkele tips om de ergernissen te laten varen:

  • Oordeel niet, denk of doe niets.
    Het is niet altijd nodig om iets van je ex te vinden. Negatieve oordelen helpen vaak niet. Zolang er geen noodsituatie is, hoef je niet in te grijpen. Je ex heeft het recht om zijn of haar nieuwe leven in te delen zoals hij of zij wil. Probeer los te laten en bemoei je er niet mee. Dat zorgt uiteindelijk voor meer rust.
  • Goede communicatie blijft belangrijk, zeker als er kinderen zijn.
    Probeer positiever over je ex te denken, dat helpt jullie als ouders. Ook helpt dit om beter te communiceren. Als dat moeilijk is, overweeg dan om contact op te nemen met een coach.
  • Je bent niet je gedachten.
    Gedachten over je ex zijn vaak negatief, maar je hoeft je eigen gedachten niet te geloven. Je kunt je ex niet veranderen, alleen jezelf. Laat die negatieve gedachten los; je bent niet wat je denkt. Iedereen heeft dagelijks honderden gedachten, maar je hoeft ze niet allemaal serieus te nemen.
  • Geniet van je eigen leven, en laat je ex los.
    Het is wennen om je eigen leven weer op te pakken na een scheiding. Zeker als je kinderen hebt, is het moeilijk om je niet met je ex te bemoeien. Focus op het opbouwen van een nieuw, mooi leven voor jezelf. Blijf niet hangen in het verleden, want dat kan veel stress opleveren en je belemmert om van mooie momenten te genieten, bijvoorbeeld met je kinderen. Maak kleine, haalbare plannen voor de toekomst en probeer je ex los te laten.

We hopen dat deze tips je helpen om je ergernissen richting je ex los te laten.