“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tips opstellen ouderschapsplan

13 jun, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

In onderstaande blog geven wij tips voor het opstellen van een ouderschapsplan. Wij zien vaak dat bepaalde zaken worden vergeten bij het opstellen van een ouderschapsplan. Lees onderstaande tips door en je ouderschapsplan zal nog beter in elkaar zitten.

  1. Gebruik geen termen als oneven weken of even weken
    Is de omgangsregeling week op week af, probeer dan niet te werken met even en oneven weken. Omdat wij eens in de vier jaar te maken hebben met een schrikkeljaar komt dit niet uit. Duidt de weken daarom aan met A en B. Óf maak duidelijke afspraken in het ouderschapsplan hoe om te gaan als er een week 53 in het jaar is.
  2. Zorg dat beide ouders zoveel mogelijk meekrijgen
    In sommige gevallen woont een van de ouders verder weg. Het is belangrijk dat beide ouders betrokken blijven. Denk hierbij aan schooloptredens, kinderfeestjes of sportwedstrijden. Maak samen duidelijke afspraken hoe jullie waarborgen dat de ouder die ver weg woont zo weinig mogelijk mist.
  3. Verjaardagen of andere belangrijke activiteiten
    Heb je een belangrijke afspraak, activiteit of verjaardag van de kant van de ene ouder op de omgangsdag van de andere ouder? Leg in het ouderschapsplan vast hoe jullie hier mee om gaan. Dit voorkomt gedoe achteraf.
  4. Maak duidelijke afspraken over alimentatiekosten
    Hebben jullie afspraken gemaakt over de kinderalimentatie? Vergeet niet om duidelijk te vermelden wat exact onder de kinderalimentatie valt. Wij krijgen vaak mensen aan de lijn met vragen hierover. Indien je geen afspraken maakt over bijzondere kosten als een rijbewijs, bril of studiekosten, dan valt dit allemaal onder de kinderalimentatie.
  5. Termen hoe de (nieuwe) ouders te noemen
    Spreek goed af hoe de kinderen eventuele nieuwe partners mogen noemen. Het kan voor een kind verwarrend zijn als de nieuwe partner ook papa of mama genoemd wordt. Daarnaast kan het voor de ouder pijnlijk overkomen als de bonusouder deze titel krijgt.
  6. Spullen wisselen
    Soms wordt afgesproken dat de kinderen op de wisseldag spullen meenemen naar school. In de praktijk komen kinderen dan vaak aan met grote, volle tassen. Buiten dat het niet praktisch is, schamen sommige kinderen zich. Het wordt zo heel duidelijk dat hun gezinssituatie anders is. Ook weten ze soms niet waar ze de spullen moeten laten. En wat dacht je van de waardevolle spullen die soms worden meegebracht? Wie stelt deze veilig? Probeer te voorkomen dat je kind met grote hoeveelheden naar school komt. Zorg zelf dat de spullen bij de andere ouder komen. Extra tip op bovenstaande: maak een lijst zodat er niet iets vergeten wordt. Niets is zo teleurstellend als het kind eenmaal bij de andere ouder is aangekomen en merkt dat spullen missen. Het gaat hier om spullen zoals: sport- en wedstrijdkleding, huiswerk, knuffels, telefoon, medicijnen, bril en een favoriet boek.
  7. Vermijd de term ‘in overleg’ 
    Vaak wordt in het ouderschapsplan gezet: “in overleg”. Helaas brengt dit op termijn vaak problemen mee. Het overleg met de ex gaat helaas in de praktijk niet altijd soepel. Vaak zien we dat naarmate tijd verstrijkt het overleg lastiger wordt. Dit zorgt voor extra wrijving en dat is niet in het belang van het kind.

Het kan helpen om het ouderschapsplan in overleg met een mediator of advocaat op te stellen. Wij brengen je graag in contact met een mediator of advocaat. Vul ons contactformulier in en wij brengen je in contact met een goede advocaat of mediator die jullie bij kan staan.